REMEMBER ....

23 august 2007

Gigi Becali= patologie + teatru


Gigi Becali, patronul echipei de fotbal Steaua, se da din nou in spectacol.
De cateva zile, latifundiarul are pretentia ca toate vietuitoarele din curtea celei mai galonate formatii din Romania sa i se supuna orbeste. Becali l-a calcat in picioare pe antrenorul Gica Hagi, care a acceptat postura de pres, motivand sec: „Eu apar fotbalul”.


Crizele de isterie din ultimele aparitii televizate ale omului politic, finantatorului, filantropului, ctitorului Gigi Becali au socat si intrigat deopotriva.

Specialistii in tainele comportamentului uman cred ca iesirile violente in decorul bunului-simt si atitudinea de Mesia gata sa vindece Romania de toate relele e un amestec de patologie si teatru. Un expert in branding e convins ca Becali face si el ce stie si ce a facut de cand a aparut in piata publica, pe creasta unui munte de bani: circ.

„Nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu”

Psihiatrul Florin Tudose a scris despre Becali in cartea „Psihopolitica Recidiva” (Editura Psyche, 2004). Tudose avertiza ca avem de-a face cu un individ care „nu se sinchiseste de reguli, de adevar sau de logica, iar lumea pe care o construieste este cea a dorintelor sale, de copil frustrat care acum se rasfata”.

„Asta e vestitul Gigi Becali. Latinii au o vorba care s-ar traduce asa: in furtuna se vad marii barbati. A aparut o criza la Steaua si iata-l in toata splendoarea lui. Acum il vedem si cat e de religios, de familist, care sunt valorile in care crede. Atunci cand a spus ca l-a adus pe Hagi la Steaua pentru ca e un antrenor bun, a mintit cu buna-stiinta. Tot circul asta ar putea fi pus la cale de un consilier de imagine, iar Becali are vina de-a fi fost de acord cu aceasta marsavie. El a vrut de fapt sa cumpere gloria lui Hagi, pentru ca el asta face: cumpara. Ce mi se pare grav e ca pretinsul religios Becali isi foloseste aproapele. El nu iubeste nici oamenii, nici pe Dumnezeu. Se iubeste pe sine. Comite cel mai grav dintre cele sapte pacate: trufia. Omul trufas e atat de orb incat se crede cel mai puternic”, explica psihiatrul.

CRISTINA LEVITCHI:

„Manipuleaza masele zambind”


Florin Tudose a descoperit ca Gigi e un talentat actor, pe care nu-l ajuta insa textul: „Oamenii se uita, rad, dar nimeni nu iubeste cabotinii. E un impostor atatat de ura viscerala. El stie ca nici cel mai mare antrenor din lume n-ar suporta presiunea care o pune pe Hagi. E drept, nu rezist sa nu-l vad la televizor macar zece minute. Lumea se uita ca la minunea-minunilor”.

Nici psihologul Cristina Levitchi nu crede ca Becali e pur si simplu un mojic, repetent la buna-crestere, cu mintea inecata in betia puterii financiare: „E un tip charismatic. Seamana un pic si cu Basescu, in sensul ca e cam heirupist. E foarte temperamental, dar nu putem
sti cat e patologie si cat regie in declaratiile sale. Pozeaza in populistul umanist, dar nu arata respect pentru valori umane funda-mentale. El de fapt manipuleaza masele si o spune cu zambetul pe buze. Daca ajungi sa convingi lumea ca esti familist si religios poti castiga voturi multe. Forta financiara l-a dezechilibrat. Crede ca totul i se cuvine. Are o atitudine tiranica. Poate joaca un rol, pentru ca stie ca lumea tanjeste dupa un tatuc aspru, dar bun, omenos”.

STRATEGIE

„Face mereu circ, sa apara la televizor”


Bogdan Naumovici, director de creatie la agentia de publicitate Leo Burnett, stie cum se construieste un brand, cum se vinde o imagine. In atitudinea lui Becali distinge semnele clare ale unei strategii.

„Chiar daca azi spune una despre Hagi, ca e cel mai frumos si destept, si maine zice alta, ca e un dobitoc, Becali e de fapt foarte consecvent cu sine insusi. Omul asta face si el ce stie: paine si circ. Stie ca, indiferent cum, trebuie sa iasa circ. Asa a fost mediatizat, asa s-a construit pe sine in public. Si circul prinde la romani. Asta e, ne place circul, o sa ne trezim cu Becali prin parlament. Are palatul cu numarul unu, cu lumini ros-albastre, bani gramada, e normal ca si-a pierdut total simtul masurii. Are si o viclenie nativa. Cumpara jucatori, cumpara tot ce trebuie, ce i se poate intampla Stelei? Mai jos de locul 2-3 in campionat n-are cum sa cada. Il doare ca ar pierde banii din Liga, dar nicio sansa sa ii elimine alde BATE Borisov. Sa fim seriosi, Becali stie ce face. Nu l-a apucat acum paranoia. El isi vede interesul lui si atat: sa fie in centrul atentiei, sa-l dea la televizor. Hagi stia in ce se baga, de ce ne miram ca a iesit asa?”, rezuma Naumovici.

Florin Tudose n-a uitat si alte momente in care Becali a jucat teatru ca sa fie in centrul scenei: „Acum cativa ani a promis ca le da rente viagere fostelor glorii ale echipei. Cand s-a apucat un pic unul, parca Duckadam, sa ridice glasul, nu le-a mai dat nimic.

Nici cel mai grotesc personaj nu procedeaza asa. Nu poti sa obligi un om sa nu aiba dreptul la opinie, doar fiindca i-ai dat bani. Cand fostul sau tovaras Mihai Stoica a batut un suporter, Becali i-a cumparat tacerea respectivului cetatean. El nu respecta contractele pentru ca e invatat sa trateze oamenii ca pe animale”.